Het doel van de onderzoeken in het kader van de Verordening doelmatigheid- en doeltreffendheidsonderzoekis de mate van interne beheersing van de gemeentelijke organisatie te meten en waar mogelijk te verbeteren.  Het betreft onderzoeken naar doelmatigheid (efficiency) van gemeentelijke processen en naar doeltreffendheid (effectmeting) van onze gemeente.
Onderstaand wordt teruggekeken op de onderzoeken die in 2016 zijn uitgevoerd in het kader van deze verordening.

Uitgevoerde onderzoeken 2016

    1. Bedrijfskundig onderzoek Stichting Geynwijs

In een bedrijfskundig onderzoek is in kaart gebracht wat nodig is om Stichting Geynwijs uit te bouwen naar een effectieve (transformatiebijdrage) en efficiënte (duidelijke werkprocessen, heldere rapportages) bedrijfsorganisatie. Het onderzoek is uitgevoerd in het voorjaar van 2016 door Berenschot. Uit het onderzoek kwam een aantal aanbevelingen om de bedrijfsvoering van Geynwijs te verstevigen. Dit betrof onder andere de organisatiestructuur van Geynwijs, de formatieve consequenties, het verbeteren van werkprocessen, en de relatie met de gemeente.

    1. Evaluatie Geynwijs

Ruim een jaar na de start van Geynwijs is in opdracht van de gemeente een evaluatie onderzoek uitgevoerd met het doel een beeld te krijgen van de kwaliteit van de dienstverlening van Geynswijs (sociale kaart, Geynwijspunten en de sociale wijkteams). De belangrijkste vragen waren het verloop van het eerste opstartjaar, de geleverde bijdrage aan de doelstellingen en de ervaringen van de inwoners van Nieuwegein. In het onderzoek is achtereenvolgens ingegaan op de bekendheid van de website met de sociale kaart (www.geynwijs.nl) , de Geynwijspunten, bekendheid en bereikbaarheid van  de professionals van Geynwijs. Dit onderzoek betrof een nulmeting. In de loop van 2017 zal hier een vervolg aan worden gegeven. Het onderzoek is door onderzoeksbureau Dimensus uitgevoerd. Het onderzoek wordt begeleid door een begeleidingscommissie uit de raad van Nieuwegein.

De vaststellingen over de kwaliteit van de dienstverlening uit de evaluatie en de kennis verkregen uit het bedrijfskundig onderzoek zijn aanleiding geweest om in het tweede half jaar van 2016 verbeteringen in de bedrijfsvoering in gang te zetten (op orde formatie, organisatie en werkprocessen).

    1. Zero Based budgetting

Ten behoeve van de begroting is een onderzoek uitgevoerd naar de financiële onderbouwing van de gemeentelijke begroting. Zero based budgetting houdt in dat de gemeentelijke budgetten van onder op worden opgebouwd waarbij wordt gestart met het uitgangspunt dat de hoogte van de budgetten moeten worden onderbouwd. Doel van het onderzoek was het verkrijgen van een reëel beeld van de gemeentelijke budgetten zodat de sturing en beheersing nog scherper wordt. Hiermee hopen we een betere aansluiting tussen begroting en jaarrekening te verkrijgen.  De uitkomsten van het onderzoek zijn opgenomen in de meerjarenbegroting 2017-2020. U bent hierover in een raadsinformatieavond in december nader over geïnformeerd.

    1. Communicatie; aanpassing van format voor collegevoorstellen en raadsvoorstellen

In het najaar is in het kader van een verbeterslag van de collegevoorstellen en raadsvoorstellen een nieuw format geïntroduceerd.  Doel van dit traject was het verbeteren van het besluitvormingsproces voor college en raad. Dit is doorgevoerd aan de hand van een andere aanpak van het format van collegevoorstellen en raadsvoorstellen waarbij de nadruk lag op de zogenaamde ’30 seconden regel’; een lezer moet binnen 30 seconden de strekking van een tekst of voorstel kunnen doorgronden. Dit traject is uitgevoerd met ondersteuning van een communicatiebureau. Inmiddels is deze aanpak doorgevoerd en heeft het college en de raad hiermee sinds enkele maanden ervaring kunnen opdoen. In de tweede helft van 2017 zal deze werkwijze worden geëvalueerd.